Vorm een organisatie rondom data

Wij geloven in het principe van Data Coase – namelijk dat het behalen van je bedrijfsdoelen het beste kan gebeuren door niet je aandacht op een enkele data transactie te focussen, maar door een organisatie rondom data te vormen.

In 1937 schreef de econoom Ronald Coase het artikel “The Nature of the Firm”. Daarin bood hij een economische verklaring voor het ontstaan van organisaties die verder gaat dan alleen het prijsmechanisme. In principe kan iedere economische transactie plaatsvinden door bilateraal te handelen op een open markt (tegen een zo laag mogelijke prijs). Echter het organiseren van zo’n transactie brengt zelf ook kosten mee. Denk aan het inhuren of vinden van een medewerker, schoonmaken van je bedrijfspand of het kopen van grondstoffen voor je producten. De productie daarmee direct afhankelijk van de grillen van de markt. Een bedrijf is een systeem van relaties dat ervoor zorgt dat je transacties efficiënter gaat sturen. Tegenwoordig is het vanzelfsprekend dat elk bedrijf de transactie omtrent bedrijfsmiddelen, waar mogelijk, intern organiseert. Denk hierbij aan een HR afdeling, Facility Management of Inkoop team.

Helaas geldt deze vanzelfsprekendheid nog niet voor alle bedrijfsmiddelen. Data wordt tegenwoordig een “asset” genoemd, dus zou net als alle andere middelen binnen het productie proces georganiseerd moeten worden. Iedere keer opnieuw onder andere omstandigheden data experimenten uitvoeren of gegevensleveringen uitvoeren klinkt eigenlijk net zo absurd als voor elke medewerker elke maand opnieuw bedenken hoe je het loon gaat uitbetalen. En toch gebeurt dit dagelijks…

Focus niet op individuele data transacties, maar vorm je organisatie rondom data. Pas dan is data echt een asset.

REACTIES

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *