TRAININGEN

Ons trainingsaanbod bestaat uit een standaard aanbod welke we via onze partners aanbieden en uit op maat gemaakte masterclasses specifiek voor jouw organisatie. Denk hierbij aan een training datastrategie voor een specifieke sector, een masterclass datacultuur voor executives of een hands-on training voor een data team.

Neem contact met ons op voor een incompany aanvraag!

Data Governance & Data Stewardship

Het belang van Data Governance wordt in steeds meer organisaties herkend als voorwaarde om data als asset in te zetten. In onze training leer je hoe je Data Governance processen kan ontwikkelen, implementeren en beheren aan de hand van een gestructureerde aanpak.

Data Stewardship speelt een belangrijke rol voor een succesvolle implementatie en uitvoering van Data Governance binnen de organisatie. Maar wat zijn de taken en verantwoordelijkheden van een data steward? En welke andere rollen/functies zijn van belang voor Data Governance? Hier zal in de training uitgebreid aandacht aan worden besteed.

TIJDENS DE TRAINING

 • Leer je over verschillende Data Governance operating modellen: wat is het, welke verschillen bestaan er en wat zijn hun voor- en nadelen?
 • Leer je hoe je een Data Governance operating model ontwikkelt en implementeert.
 • Krijg je toelichting over concepten van data eigenaarschap en data stewardship.
 • Leer je wat data domeinen zijn en hoe je deze definieert.
 • Behandelen we data governance rollen en verantwoordelijkheden (inclusief RACI template).
 • Leer je over de nut & noodzaak van een business glossary.
 • Krijg je tips over het opstellen van een goede business definitie.

Praktijkgericht en kleine groepen

De hands-on opzet en behandeling van verschillende casussen zorgt ervoor dat het geleerde meteen in de praktijk toepasbaar is. Meegeleverde templates bieden hierin extra ondersteuning. Vanwege de kleine groepen is er voldoende gelegenheid ook eigen casuïstiek te bespreken.

Data Quality

Veel belangrijke beslissingen binnen organisaties worden tegenwoordig genomen op basis van data. Betrouwbare data is hiervoor essentieel. Die betrouwbaarheid hangt sterk samen met de kwaliteit van de data. Veel organisaties kampen met lage datakwaliteit, met uiteenlopende problemen en onnodige kosten tot gevolg.

In deze training leer je praktische technieken om de kwaliteit van data te beoordelen en verbeteren. Daarnaast leer je hoe datakwaliteitsissues te identificeren en prioriteren. De focus van deze training ligt sterk op het belang en de bruikbaarheid van data voor de business/eindgebruiker.

TIJDENS DE TRAINING

 • Krijg je een introductie over de verschillende facetten van datakwaliteit.
 • Worden verschillende datakwaliteitsdimensies en metrieken uit meerdere frameworks (o.a. DAMA DMBOK) toegelicht.
 • Leer je waar een goed data quality dashboard aan voldoet.
 • Leer je wat bedrijfsregels zijn en hoe je deze kan inzetten voor het afleiden van validatieregels.
 • Wordt de relatie tussen datakwaliteit en compliance/privacy behandeld.
 • Krijg je een voorbeeld van een datakwaliteitsframework aangereikt waarmee je een datakwaliteitstraject van begin tot eind kan plannen en uitvoeren. Hierin leer je onder andere:

  – Hoe je kwaliteitsissues identificeert, analyseert en prioriteert.
  – Hoe je zelf data profiling uit kan voeren.
  – Hoe je een business case opstelt.
  – Hoe je datakwaliteit meet, verbetert en monitort.

 

Praktijkgericht en kleine groepen

De hands-on opzet en behandeling van verschillende casussen zorgt ervoor dat het geleerde meteen in de praktijk toepasbaar is. Meegeleverde templates bieden hierin extra ondersteuning. Vanwege de kleine groepen is er voldoende gelegenheid ook eigen casuïstiek te bespreken.

Doelgroep

Je bent een professional die betrokken is bij het implementeren of het begeleiden van datakwaliteit in de organisatie. Het maakt hierbij niet uit of je net bent begonnen of al enkele jaren ervaring hebt.

Bijvoorbeeld: Data Quality Officer, Data Quality Specialist, Datakwaliteit Manager, Data Governance Officer, Data Steward, Data Eigenaar, Data Custodian, Informatie/Data Architect, Informatie Manager, Informatie / Data / BI analist, Data Manager en Beleidsmedewerker.